Európa

Nagyvad:

Gímszarvas (Cervus elaphus L.)

A Pannonvad vadászvendégei a legerősebb agancsú bikákat Magyarországon és Romániában ejtették el. Kiemelkedik Somogy megyében, a segesdi erdészet területén Harry Hersey által elejtett 248,38 nemzetközi ponttal értékelt szarvasbika, és Romániában, a temes megyei Bánlakon Peter Horn által elejtett 250 nemzetközi pontnál nagyobb agancsú bika. Az évek folyamán sok, a Pannonvad szervezésében vadászó vendég  trófeagyűjteménye  gazdagodott arany, ezüst és bronzérmekkel díjazott szarvasaganccsal.

Magyarországon az állami erdészetek és vadásztársaságok kiváló területein szervezünk vadászatokat szarvasbikára, mindig a vendégvadász igényeit, preferált vadászati módját és fizikai állóképességét figyelembe véve. Somogy, Zala,Veszprém, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Tolna, Szabolcs–Szatmár és Bács-Kiskun megyékből ejtettek el amerikai, európai és ausztrál vadászvendégeink csodálatos agancsú szarvasbikákat. A kitűnő szolgáltatások, a kísérő vadászok professzionális szakmai ismeretei és barátságos viselkedése arra ösztönözték legtöbb vendégünket, hogy többször is visszatérjenek azokra a vadban gazdag területekre, ahol felejthetetlen élményekre tettek szert.

A romániai  Kárpátokban zajló vadászatoknak páratlan a hangulata. Szeptember második felében kezdődik el a csúcsbőgés és vannak területek, ahol eltart október közepéig. A kárpáti táj páratlan szépségét, gazdag faunáját és flóráját, a helyi vadászok vendégszeretetét az általunk oda közvetített szarvasbika vadászok döntő többsége örökre a szívébe zárta.

Horvátországban, Bulgáriában és Ausztriában szervezünk még szabad területeken szarvasbika vadászatokat különböző földrészekről érkező vendégeinknek.

007_7

 

Dám (Dama dama L.)

Jelentős szabadterületi állományok élnek Magyarországon és Romániában. A Magyarországon elejtett dámbikák agancsai a világranglista legelőkelőbb  helyeit foglalják el. Vadászvendégeink számos kapitális méretű  dámlapáttal gazdagították gyűjteményüket . A legkiválóbb magyarországi dámos területek Hajdú- Bihar, Tolna,  Szabolcs-Szatmár, Somogy és Békés megyékben találhatók. A több világrekordot adó területen, Gúthon jó néhány vendégünk ejtett el olyan dámbikát, amelynek az agancsa 5 kg–nál nagyobb súlyúnak bizonyult. Somogy megyei vadászterületeken  is ejtettek el vendégvadászaink 5 kg-nál jóval nagyobb agancssúlyú dámbikákat..

Romániában Arad, Temes, Arges megyében vadásztak dámbikára  vendégeink  kiváló eredménnyel és  legtöbben vissza is tértek nagy megelégedéssel a vadászterületekre, ahol szervezésünkben vadászhattak  erre a gyönyörű vadfajra.

dam6

 

Őz (Capreolus capreolus L.)

Az őz a legkisebb szarvasféle Európában, a vadászok körében nagyon népszerű vadfaj. A vadászati idény tavasztól az ősz elejéig tart a legtöbb országban. Változatos vadászati módokkal kísérlik meg elejtését: lesik, becserkelik, síppal hívják az üzekedési időszakban. Minden egyednek sajátos formájú az agancsa, két teljesen egyforma agancsú bakot szinte lehetetlen találni. Magyarország egész területén lehet találkozni vele, a legerősebb agancsú bakok leginkább az ország keleti felében , Békés, Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs–Szatmár–Bereg és Csongrád megyében élnek. Nyugat-Magyarországon is ejtenek el kapitális agancsú őzbakot, ez viszont jóval  ritkábban fordul elő, mint az Alföldön. A Pannonvad Kft. vendégei gyakran vadásznak Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében. A nyírségi területek sokfélesége, ahol akác-, tölgy-, nyár- és fenyőerdők, gyümölcsösök, különféle kulturnövényekkel bevetett mezőgazdasági területek és nádasok váltják egymást, az ott élő szépen gyöngyözött , nagy rózsájú, sötét színű őzagancsok sok vadász szívét megdobogtatták már. Nagy részük türelmetlenül várja a  őzbak vadászati idény kezdetét, hogy visszatérjen a csodálatos területekre, amelyek kiváló őzagancsokkal ajándékoztak meg őket. Peter Horn  minden évben vadászik amerikai vadászbarátaival őzbakra Magyarországon a vadászati idény kezdetén, de gyakran az üzekedési időszakban is. Német, osztrák, spanyol, olasz, cseh, román, ausztrál vadászaink is töltöttek el felejthetetlen napokat magyarországi őzek után cserkelve. Gyakran ejtettek el vadászvendégeink olyan bakot, amelyek félkoponyával mért  agancssúlya meghaladta a 600 grammot, de akadt már olyan Pannonvad vendégvadász által elejtett őzbak is, amelynek agancssúlya a trófeabírálatánál a bírálók mérlegén 700 grammnál is többet mutatott.

Romániában is kitűnő az őzállomány, a legerősebb agancsú bakok a magyar határ közelében, Arad, Bihar és Temes megyében élnek, de ejtettek el vadászvendégeink már kapitális agancsú bakokat a Székelyföldön, valamint az ország délkeleti régiójában is. A Kárpátokban ritkábban lehet találkozni őzzel, mint a síkvidéken vagy az alacsony dombos területeken, vadászata viszont  a hegyvidéken is nagyon érdekes, rengeteg élményt nyújt és igazi sportembert kíván.

img_0725

 

Vaddisznó (Sus scrofa L.)

Egyik leggyakoribb európai vadfaj. Csodálatos vadászélményeket nyújt egyéni lesvadászatok és csoportos hajtóvadászatok alkalmával. A vadászok, akik vettek  már  részt  jól megszervezett hajtóvadászaton gazdag disznóállománnyal rendelkező területen, nehezen tudnak ellenállni a vágynak, hogy mielőbb visszatérjenek hasonló csodálatos vadászati élményeket remélve. Magyarország nyugati felében, Somogy, Zala és Veszprém megyében, valamint az Északi Középhegységben szervezzük vadászvendégeink részére a legsikeresebb hajtóvadászatokat.

A legerősebb agyarú kanok Romániában kerülnek terítékre, vendégeink gyakran ejtettek el 25 centimétert meghaladó agyarú vadkanokat, főleg egyéni lesvadászaton, de hajtóvadászaton  is. Az 2016 januárban német vadászvendégünk  által Hunyad megyében  elejtett vadkan agyarát 139 nemzetközi pontra bírálták.

vaddiszno1

 

Muflon (Ovis aries orientalis)

A muflon az egyedüli vadjuh, amely az európai vadászterületeken él. Vadászata rendkívül izgalmas és élvezetes, igazi sportteljesítmény. Ennek a csodálatos szépségű vadfajnak nagyon jók az érzékszervei, kitűnő a látása, emiatt nagyon nehezen lehet  becserkelni. Magyarországon a Bakonyban, a Mátrában, a Zemplénben és a Bükkben (habár az ott rendszeresen megjelenő farkasok nagyon megritkították mostanában  a muflonállományt), a Vértesben, a Pilisben és a Budai hegyekben él jelentős állomány szabadterületen. Somogy megyében is megtalálható néhány állami erdőgazdasági területen.

Romániában kevés  egyed található e vadfajból, az ott nagy számban jelen levő farkasok miatt nincs esélye a túlélésre.  Temes megyében a Charlottenburgi dámoskertben Visegrádról telepítettek muflont a XXI század elején ,  ezen kivűl Dobrudzsában él jelentősebb állomány .

Horvátországban, a dalmáciai tengerparti  területeken és szigeteken    kiváló muflonállomány található . A gyönyörű tájakon szervezett vadászatok alkalmával  gyakran lehet találkozni kapitális szarvméretű kosokkal.

muflon2

 

Zerge (Rupicapra rupicapra)

Európa egyetlen antilopfaja. Jelentős állományok élnek az ausztriai és a szlovéniai Alpokban. Szlovéniából még a jugoszláv időkben, az 1970-es években Horvátországba is telepítettek zergét. A horvátországi állományt napjainkban mát „balkáni zerge„ néven tartja nyílván   a Nemzetközi Szafari Klub, így ösztönözve a trófeagyűjtő vadászokat, hogy Horvátországba is utazzanak el a zergék által lakott vidékekre vadászni .A leghosszabb kampójú zerge (testtömegre is a legnagyobb) a romániai Kárpátokban található , sajnos csak néhány elszigetelt állományban. A legnagyobb állomány a Retyezát és a Páreng hegységben, Hunyad megyében valamint  a fogarasi havasokban (a világrekord zergét , amelynek kampóját 141,10 nemzetközi pontra értékelték, a fogarasi hegyekben ejtette el Hessheimer 1934-ben, az árpási területen)  és a Bucsecs hegységben él. A radnai havasokban, a Királykő hegységben, valamint Vrancea megyében léteznek még kisebb állományok. A Pannonvad Kft. vadászvendégei gyakran ejtettek el erős kampójú, érmes kategóriába sorolt kárpáti zergét Romániában. Szlovéniában, Ausztriában,  Szerbiában és Horvátországban  is szervezünk zergevadászatokat .

 

Medve (Ursus arctos)

Az európai barnamedve legjelentősebb állománya Romániában , a Kárpát hegységben él . Horvátországban  Szlovéniában és Szlovákiában  találhatók még kisebb állományok, ott is vadászható. A Pannonvad Kft. vadászvendégei gyakran ejtettek el kapitális méretű, öreg kort megért kárpáti barnamedvéket, amelyeknek a bőre és a  koponyája aranyérmes minősítést kapott. Mindegyik vadászidényben sikerült az általunk szervezett medvevadászatokon vendégeinknek 500 nemzetközi pontra vagy annál nagyobbra bírált medvéket elejteni, volt olyan esett , hogy a  teritékre került medvék a 600 pontot is megközelítették. A medvék nagy részét egyéni lesvadászaton ejtik el vadászvendégeink, de szervezünk néhány területen hajtóvadászatot is, amelyek során vadászható a barnamedve, a vaddisznó és a farkas. A legnagyobb medveállomány a Székelyföldön, Suceava, Brassó, Beszterce, Máramaros, Arges, Buzau, Prahova, Bákó és Hunyad megyében található.

 

Farkas (Canis lupus)

Jelentős állomány él a Kárpátokban, létszámát nehéz felbecsülni. Nagy kárt okoz a szarvasfélék és a vaddisznó állományban. A házi állatokat (juhokat, szarvasmarhákat, lovakat)  is rendszeresen megtámadja, valamint a juhászok kutyái is gyakran farkasok áldozatául esnek. Romániában gyakorlatilag bármelyik vadászterületen előfordulhat. Vendégeink részére Hunyad, Suceava és Bákó megyében szervezünk farkasra  les– és hajtóvadászatokat. Általában farkasvadászaton erős agyarú  vadkanok is megjelennek a vadász előtt.

 

Apróvad:

Fácán (Phasianus colchicus L.)

Fácánra hajtó-és keresővadászatokat szervezünk Magyarországon. A legjobb fácános területeink az ország keleti részein találhatók. Napi 1.000 vagy annál több fácánt is ejtenek el csoportjaink a hajtóvadászatok alkalmával. A keresővadászatokon általában vegyesen vadásznak fácánra és nyúlra. Romániában vannak területeink  amelyeken fácán, nyúl és  fogoly is vadászható együtt.

 

Mezei nyúl (Lepus europaeus  P.)

A legtöbb mezei nyúl Magyarország keleti felén valamint Románia nyugati és délkeleti részén él. Keresővadászatokat általában nyúlra, fácánra és ahol lehet, fogolyra szervezünk, de nyúlban gazdag területeken van lehetőség körhajtások szervezésére is, ha megfelelő létszámú a vadászcsoport (15-25 fő ) .

 

Fogoly (Perdix perdix L)

Magyarországon csak mesterségesen  nevelt és kibocsájtott  fogolyra  szabad vadászni. Romániában van lehetőségünk vad fogolyra is vadászatokat szervezni.

 

Fürj (Coturnix coturnix L )

Romániában és Szerbiában is vadászható, a vonulás augusztus végén kezdődik és eltart szeptember végéig. Jól dolgozó vizsla mellett csodálatos élményt nyújt a vadászoknak.

 

Vadkacsa

Magyarországon tőkés récére lehet vadászni. Romániában több récefajra lehet vadászni, az ország  keleti részén a legeredményesebbek a récevadászatok.

 

Vadliba

Magyarországon és Romániában is vannak kiváló libás területeink. A vadászat eredményességét az időjárás nagyban befolyásolja.

 

Erdei szalonka (Scolopax rusticola L.)

Romániában lehet vadászni rá az őszi idényben. Jól dolgozó vizsla szükséges az eredményes vadászatához.

Kapcsolat

H-2083 Solymár

Erdő utca 24.


Tel.: +36 26 363104, +36 26 560287

Mobil: +36 20 9435654


e-mail: pannonvad@pannonvad.hu

© 2016 pannonvad.hu – Minden jog fenntartva.